Jaguar - Live på Trollflöjten 1991

Jaguar består här av Rolf Scherrer, Per Bruun, Per Ousbäck och Bosse Skoglund. Tack till Mikael Ramel som hittade ett videoband med den här konserten på sin vind! Hela videofilmen finns nedan. Den är drygt en timme lång (där verkar videobandet tagit slut). Filmen är inspelad på ett ställe som heter Trollfjöjten som låg (eller fortfarnade ligger) på Söder i Stockholm. Ljudet är lite stört av den automatiska ljudnivåregleringen i videokameran och bildkavlitén är inte den bästa, men det är i alla fall ett dokument hur bandet kunde låta live även om Rolfs röst verkar lite ansträngd just denna afton. Hold Me Tight är en av konsertens höjdpunkter med suverän stämsång och grymt gitarrspel. Låtlistan följer nedan. Jag vore tacksam om ni kunde e-posta mig (ikonen längst ner till vänster) om ni har mer info om den här spelningen.

1. Lovey Dovey (Curtis-Ertegun)
2. Not Fade Away (Hardin-Petty)
3. Watch Your Step (Parker)
4. When She's Coming (Ousbäck)
5. Flow Like A River (R. Scherrer)
6. Brother John / Iko Iko (trad. / James "Sugar Boy" Crawford)
7. Roadhouse Blues (Morrison)
8. Hold Me Tight (Ousbäck)
9. Here To Live (Scherrer)
10. Fleets Of Misery (Ousbäck)
11. Around You, About You And All Inside You (Scherrer)
12. A Little Love (Ousbäck)

Konsertminnen

Att minnas en Jaguarkonsert så här lång tid efteråt är svårt. Jag har sett en hel del liveband, utländska och Svenska, men inget så många gånger som Jaguar, så en del minnen har man. Men det blir mest minnesfragment.

Gitarrband
Rolf Scherrers gitarrband (det som man bär gitarren i runt halsen) är kanske det första jag tänker på. Det var något alldeles extraordinärt, ett brett gitarrband fyllt med något som såg ut som indiansmycken. Eller var det snäckor? Jag vet inte, med det rasslade när han rörde sig på scenen och såg jättehäftigt ut.

Brustna gitarrsträngar
I 80 % av alla Jaguarkonserter gick en sträng av på Rolf Scherrers gitarr. Bandet hade en otrolig rutin på detta och man kom aldrig av sig. Det blev ofta ett längre improviserat instrumentalt parti medan Rolf bytte sträng i en imponerande fart bl.a. med hjälp av en liten vev som gjorde att den nya strängen snabbt kunde viras upp.

Mustigt Fenderljud
Ända fram till 1991 var Jaguar ett rent gitarrband med ett otroligt mustigt Fendersound. Ljudet på konserterna var alltid mycket bra.

Välrepeterat
Alla konserter var otroligt proffsiga och bandet var alltid otroligt välrepeterat. Det var helt enkelt otroligt musikaliskt.

Elektromagnetiska manicken
Rolf Scherrer hade en liten manick som, förmodligen genom elektromagnetism, fick gitarrsträngar i svängning. Manicken användes nästan alltid på någon låt live. Om jag minns rätt använde Scherrer denna manick när han deltog i Peter Bryngelssons Guitarsis, där tio framstående svenska gitarrister uppträdde några gånger 1989. Jag tror det var en EBow han använde.

Publiken
Jag tror att många i publiken var musiker. Jag kommer ihåg alla uppskattande blickar åt bandets fantastiska musikaliska insatser. Ibland blev publiken i sån extas att det gick snett! Minns hur jag själv ramlade upp på scenen en gång då jag dansade med en mycket berusad tjej. Om hon var berusad bara av musiken eller annat också kan man ju undra?