Commando Bonneville & Desmo Mk II


Rockin' To The Moon

Jo, så hette det andra kassettbandet vi gav ut med Commando Bonneville & Desmo. Micke Persson hette den nya basisten och han passade perfekt i bandet förutom att han inte körde Norton Commando som Algot. Han körde Triumph, men namnet behöll vi ändå. Micke P började i bandet någon gång under andra halvan av 1989 och jag tror inte det dröjde länge innan vi hade vår första spelning med honom. Under vintern/våren 1990 började vi spela in de här låtarna som hamnade på vår andra kassett. När vi höll på att spela in fick vi (det var nog jag - Beatles gjorde ju det!) idén att vi skulle spela på Lidingö Motorcykelklubbs tak under MC-dagen som skulle hållas i maj. Planer började smidas och ryktet spred sig. Två tjejer i klubben, Susan och Annelie, ville absolut vara med och sköta snacket mellan låtarna och man kunde ju sjunga lite också.

Jag vet inte om vi tyckte det var så himla bra idé, men jag som var den som sjöng satt ju bakom trumsetet och skulle knappt synas i alla fall. Susan och Annelie kom med och repade när vi höll på att spela in den här kassetten, så de bidrog med både lite texter och bakgrundssång. Problemet var att ingen av dem sjöng speciellt bra. Det kanske berodde på att de var ovana då det är ganska chockerande att höra sin egen röst i ett par hörlurar. Jag tycker de var modiga som ställde upp i alla fall, men man fick hålla bakgrundssången ganska svagt i mixen. Det här bandet har jag knappt lyssnat på efter vi spelade in det, därför är det extra kul att lyssna på det så här långt efteråt. Man kan höra att vi lärt oss en del om inspelningsteknk sen förra bandet.

Låtarna är inspelade februari-april 1990. Per Perlan Lundström: gitarrer. Micke Persson: bas. Micke Werkelin: trumprogrammering, orgel, munspel (på 4) och puka (på 5). Susan Karlqvist: bakgrundssång på 1, 4 och 7. Annelie Johansson: bakgrundssång på 1 &4.

1. Rockin' To The Moon (Lundström-Werkelin-Persson-Johansson). Här måste trumprogrammeringen tagit tid! Ett typiskt Perlanriff som vuxit till en låt med hjälp av oss andra. Bra öppningsspår med tunga gitarrer. Annelie stod för texten.

2. Fri som en fågel (Werkelin-Lundström). Den här låten är inte så tokig och vi hade skitkul när vi gjorde texten. Jag gillar också de små fillsen med orgel och gitarr i stämmor. Sture, som låten handlar om, borde dock stannat nere i djupet och inte återupplivats till nästa kassettband. Mer om det senare. Låten kanske inte heller var i bandets stil. Vi körde den aldrig live vad jag minns.

3. Triumph-bågen (Lundström). Det här var kassettbandet där Perlan fick mest utrymme att glänsa, med all rätt! Grymt häftigt gitarrspel.

4. I Wonder Why In Hell(Lundström-Werkelin-Persson). Den här låten växte fram i replokalen och var tänkt som en annorlunda blues. Och det blev den, liksom att den blev lång. Det vassa gitarrsolot gör Perlan på Micke Perssons Fender Telecaster. Annars körde han på sin Gibson ES-335.

5. Biker's psalm (Werkelin). En gång i tiden gick jag och lärde mig spela orgel efter noter (jag kunde redan spela på gehör) i Skärsätra kappell på Lidingö. Jag hatade det och lärde mig aldrig noter, men det satte tydligen sina spår! Jag minns mycket väl Perlans feedback i slutet som på nåt övernaturligt sätt ändrade ton mycket passande i slutet helt av sig själv!

6. Catch a Train (Werkelin). Den här är inspirerad av en låt med Flamin' Groovies där sångarn gör en kul Elvisimitation. Ett exempel på hur kul man kan ha med en ekobox! Den här låten hängde med på livespelningarna ända till slutet.

7. Ängel (Werkelin). Den här låten skiljer sig också en hel del från resten och låter lite mesig jämfört med resten. Men melodin är ganska bra liksom den halvpsykedeliska texten. Men fan, jag låter ju som Per Gessle!

8. Fast guitar tuning (Lundström). Perlans nästa briljanta fingertricknummer.

9. Life Goes On (and on) (Werkelin-Lundström). Det fanns ett trumkomp på trummaskinen som hette hip-hop. Vi gör en rap-låt sa jag till Perlan och vi satte igång att snickra ihop låten tills det lät så här.

10. Go Away (Lundström-Werkelin-Persson-Johansson-Karlqvist). Den här låten flyter liksom fram med böljande slidegitarr och gungande komp. Jag tror att Perlan gjorde den mesta musiken med hjälp av mig och Micke P. Tjejerna stod för texten.

Snart var det dags för spelningen på taket som du kan se nedan. När vi gjort den så var tjejernas uppdrag slutfört, trodde vi i alla fall. De dök upp när vi skulle repa igen och jag kommer inte ihåg vem av oss som fick ge det tunga beskedet att vi ville fortsätta själva. Vi började bli ganska heta live, men jag har ingen livespelning bevarad. Jag har däremot hittat lite inspelningar från replokalen och har lagt in ett litet jam från replokalen som helt klart låg till grund för avslutningen (Efter festen) på kassetten med Twin Ryders ett år senare.

Av Micke Werkelin

nästa band: Twin Ryders

Micke Persson och Perlan spänner strängarna. Foto: Micke Werkelin

Micke, Micke &Perlan. Foto: Micke W:s kamera

Dags för "The Rooftop Concert". Foto: Micke Werkelin


Musikspelare

00:00 / 00:00
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.