Om Rolf Scherrer

Staffan Winbergh: "Rolf gjorde sina första spelningar som 15-åring i olika band på Star Club i Hamburg. Det var där han fick sin råa energi i sång o gitarrspel som följde honom genom åren. Star Club var ju det som gällde i Europa 1963." Det var ju ingen dålig start bara något år efter att de fyra grabbarna från Liverpool härjat där!

Steampacket

Rolf Scherrer fortsatte sin musikaliska karriär i bandet Steampacket 1965 tillsammans med några klasskamrater från Solbackaskolan i Stockholm. Bandet bestod av:

Rolf Scherrer: Sång och gitarr
Mikael Ramel: Sång och gitarr
Anders Nord: Orgel
Staffan Winbergh: Trummor
Stefan Ekeström: Bas (ersattes senare av Per Bruun)

Då namnet Steampacket redan var upptaget i England (sångaren hette Rod Stewart) ändrade man sitt namn till Stempacket II och i vissa fall The Longboatmen. Gruppen spelade in ett antal singlar varav några är närmast kultförklarade och mycket eftertraktade. Läs mer om Steampacket på Mikael Ramels hemsida

Grötfrukost

1971 fanns Scherrer med i ett band jag inte hittat information om nånstans. Jag fick en ljudinspelning av en som sett den här sidan om Scherrer. Den lär vara från TV sommaren 1971 (antagligen inspelad på våren) och bandet hette Grötfrukost som tidigare hette Opus III men nu hade sättningen Janne Schaffer, git; Rolf Scherrer, git; Bosse Häggström bas (fd Made in Sweden); Ola Brunkert trummor.

Kebnekajse

Mellan 1971 och 1972 var Rolf Scherrer med i Kebnekajse och medverkar på bandets första LP "Resa Mot Okänt Mål". Skivan är den mest rockiga skivan i bandets historia och innehåller en del sång, men av någon anledning sjunger inte Scherrer på skivan. Rolf Scherrer slutade i Kebnekaise då han "flyttade ut i skogen", som det lär ha stått i en pressrelease från Silence.

Kenny Håkansson: Sång &gitarr
Rolf Scherrer: Girarr
Bengt "Bella Ferlin" Linnarsson: Bas
Pelle Ekman: Trummor
Gunnar Andersson, Mats Glenngård, Pelle Lindström, Thomas Netzler: Kör

Amazonas och Trollbäcken

Enligt personer jag talat med hade Rolf fått en del pengar i arv. För dessa pengar packade han sina gitarrer och gav sig ur på en lång resa till Sydamerika och lär ha tillbringat en hel del tid med indianerna i Amazonas. När han kom tillbaka höll han till mycket i Trollbäcken utanför Hagfors där han spelade in en massa musik som var starkt influerad av denna resa och som förmodligen var tänkt att ges ut på skiva.

1975 spelade han akustisk gitarr på Bosse Hanssons "Mellanväsen". 1977 tecknade han omslaget till Mikael Ramels "3:dje skivan" (han hade tidigare gjort "näsgubbarna" på "Till Dej"och en del figurer på "Extra Vagansa").

Happy Boys Band / Bush

Happy Boys Band var mig veterligen det första bandet Rolf var med i efter Kebnekaise och flera i det här bandet hade faktiskt varit med i Kebne. Man gav ut en maxisingel 1980 och musikstilen beskrev man på en japansk internetsite som "groovin' bossa samba latin percussive sweden north euro". En mycket bra beskrivning! A-sidan "Song To Maria (Smulan)" är en instrumental skriven av Thomas Netzler och Rolf Scherrer. B-sidan har två låtar med sång skrivna av Hassan Bah som svänger enormt.

Happy Boys Band / Bush, bestod av:

Hassan Bah: congas, timbales, percussion sång
Thomas Netzler: bas, sång
Rolf Scherrer: gitarr, sång
Mats Dahlberg: gitarr, sång
Joseph Mocka; trummor, percussion, sång
Hans Berggren: sax, sång
Lars Anwalld: sax, sång
Renzo Spinetti; trombon

Efter detta blev det Jaguar för Rolfs del där han fick blomma ut ordentligt och där han tog över bandet mer och mer med sina låtar, sitt gitarrspel och sin fina soulröst. I Jaguar kan man höra influenserna från det mesta på den här sidan, särskilt Steampacket, soloinspelningarna med influenser från Amazonas samt Happy Boys band / Bush. Tyvärr gick Rolf Scherrer bort alldeles för tidigt 1994, innan Jaguars första album var färdigt och 20 år innan det släpptes!

Happy Boys Band 12" 45rpm

Happy Boys Band 12" baksida

Happy Boys Band pressfoto


Musikspelare

00:00 / 00:00
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

Steampacket: Från vänster: Mikael Ramel, Staffan Winbergh (skymd), Rolf Scherrer, Per Bruun