En sida om en stor sångare med varmt hjärta

Sven-Åke "Crax" Ekman (1947-2018)


Ett stycke svensk musikhistora!


En gång i mitten av 80-talet var det några band som ordnade en spelning vid Hornstull i Stockholm som, om jag minns rätt, var för speciellt inbjudna. Jag gick dit för att se Jaguar. Ett av de andra banden jag minns var Dyngrak. Sångaren i Dyngrak var ingen mindre än Crax som senare skulle bli en etablerad artist på Gotland. En av mina största musikaliska upplevelser är när jag och mina syskon jammade med honom och gitarristen Hasse Engberg några år senare på Fårö. Han var också med drygt 15 år senare och förgyllde några spelningar jag hade med bandet SOS på Gotland

Dyngrak bestod av:
Crax (Sven-Åke Ekman), sång
Pelle Ekman, trummor (tidigare bl.a. Kebnekaise)
Tomas Netzler, bas (tidigare bl.a. Kebnekaise)
Teijo Järvinen, gitarr
Martin Stenqvist, gitarr

Crax har funnits med i samma musikkretsar som Mikael Ramel och Rolf Scherrer (Steampacket) sedan 60-talet och har bl.a. sjungit på en skiva med Bo Hansson (Mitt i livet från 1985). Några år senare flyttade han till Gotland och har haft sitt lokala band Crax Combo (mer om Crax Combo längre ned på sidan) sedan dess.

I maj 2005 ringde Crax till mig och undrade om jag kunde föra över ett band med ett par låtar av Dyngrak till CD. Det var ett band som lustigt nog var inspelat i samma studio som jag då hade på Fårö (Studio Bä-Bä). Då låg studion i Stockholm, ägdes av den legendariska Jan Halkan Hallquisth och hette Rockland. Bandet var ett färdigmixat 2-spårsband. Jag förklarade att 2-spårsbandspelaren inte var riktigt OK. Vad jag inte sa var att den inte använts på nästan 15 år efter att ha ersatts av en DAT-bandspelare. Jag mindes också att det var något problem med den ena kanalen.

Låtarna hade getts ut på singel på Halkans skivbolag Rockland, men nu skulle det bli överfört till modernt digitalt format.

Jag åkte ut till Fårö och letade fram den gamla 2-kanalsbandspelaren i ett kallförråd bland en massa möbler. Där fanns även DBX-enheten (brusreducering) och transformatorn som omvandlade 230 volt till 115 volt. Där dök första problemet upp. 230 voltssladden hade torkat fullständigt och isoleringen närmaste flög bort när jag böjde sladden. En ny sladd monterades i och utrustningen gick igång! Nästa problem var adapterarna för centrum på bandspolarna, var hade jag lagt dem? Glädjen var stor när jag fann dem på en hylla i studion. Då var det bara att dra igång. Det enda som hördes var brus. Fanns det inget på bandet? Jag testade andra band med samma negativa resultat Men det innebar ju att det fanns hopp. Det var förmodligen inget fel på bandet i alla fall. Efter lite felsökning upptäckte jag att jag glömt att koppla in en sladd och, vips, det lät! BAKLÄNGES! Enkelt fixat: Bandet spolades upp på tomspolen och vändes. Döm om min förvåning när det lät riktigt bra! Problemet med den ena kanalen hade uppenbarligen läkt i kallförrådet.

Låtarna var inspelade 1987 och hade alltså legat i 18 år!

Låtarna var:

1. Gambler (Järvinen, Ekman, Järvinen)
2. One More Line (Netzler, Stenqvist)

Inspelade i Halkans Rockhouse på Götgatan i Stockholm den 2 juni 1987.
Digitaliserade i Studio BäBä på Fårö den 8 maj 2005.

Ljudet var ändå OK även om en del överhörning kunde höras efter låtarnas slut som ett eko. Men det var ju bara att ta bort när låtarna överförts till digitalt format. Musiken då? Dyngrak var ren och rak hårdrock som var extra kryddad med Crax suveräna sång. En av låtarna kändes lite onödigt lång, men helhetsintrycket är bra. Det kändes som ett stycke musikhistoria hade skapats och kanske kan det få Dyngrak att uppväckas från det okänt obskyra till en milstolpe inom svensk hårdrock!

I maj 2017 gjorde Axel Werkelin en ny master på låtarna där hastigheten korrigerats.

Crax med Hasse Engberg

Crax och den gotländska gitarristen Hasse Engberg turnerade runt lite på Gotland sommaren 1988. Här är de fångade på band av Daniel Werkeln i en inspelning på ett ställe som hette Hagget vid Sudersand på Fårö

3. Try For The Sun (Donovan P. Leitch)
4. Greenback Dollar (Hoyt Axton, Ken Ramsey)
5. Call Me the Breeze (JJ Cale)
6. Built For Comfort (Willie Dixon)
7. Man Gave Names to All the Animals (Bob Dylan)
8. Don't Think Twice, It's All Right (Bob Dylan)
9. She Belongs To Me (Bob Dylan)
10. Ylle (Anders Melander)
11. Crazy 'Bout an Automobile (Every Woman I Know) (Billy 'The Kid' Emerson)
12. Unchain My Heart (Bobby Sharp)
13. Downtown L.A. (JJ Cale)
14. Clap Hands (Tom Waits)
15. Clap Hands (Tom Waits) Daniel Werkelin remix 2017

Crax med Hasse Engberg & Familjen Karlsson-Werkelin

Brorsan frågade efter spelningen på Hagget om de kunde komma och jamma lite med oss nästa dag. Vi hade satt upp lite instrument i en lada på Mölnor Backe och till vår stora glädje dök Crax och Hasse upp. För mig är det här ett oförglömligt minne. De flesta låtarna (om inte alla) är rakt av i första tagningen. Det finns så mycket nerv i inspelningen att jag bara älskar att lyssna på den. Vad som är extra kul är att det kanske är den enda inspelningen där hela familjen Werkelin-Karlsson spelar tillsammans. OK, farsan är bara med och sjunger i bakgrunden på en låt, men ändå! Allt exploderar i slutet i en rykande het version av Dust My Broom.

16. Bye Bye Chicago (?)
17. In The Midnight Hour (Steve Cropper, Wilson Pickett)
18. Built For Comfort (Willie Dixon)
19. He'll Have To Go (Joe and Audrey Allison)
20. Not Fade Away (Hardin, Petty)
21. Stand By Me (Ben E. King, Jerry Leiber, Mike Stoller)
22. Dust My Broom (Robert Johnson)

Barbarerna, Crax Combo

Crax Combo var namnet på Crax Gotländska band. Men det fanns ett Crax Combo i Stockholm innan Crax flyttade till Gotland vilket gitarristen Roger Gyleborg varit bussig att påpeka: "Crax Combo har existerat sen mitten av 80 -talet, dvs innan flytten till Gotland. Medlemmar i Stockholm var bl.a

Crax: sång
Roger Gyleborg, Lasse Sandin: gitarr
Björn Lundkvist, Villhard Lang, Thomas Netzler: bas
Ola Ragnar, Bosse Skoglund: trummor
mfl.

Sättningen varierade från duo/trio/kvartett/kvintett och till slut ett storband med blås o kör under namnet "Barbarerna". Ett otal jamkonstellationer uppstod under en intensiv period på klubb o festival scener o naturligtvis större hojfester med Crax på sång. Jag har gamla kassett o video inspelningar liggandes men har tyvärr inte lyckats digitalisera dom ännu"

På Gotland har Crax Combo haft många sättningar. Här är en från 1998

Crax: sång & kompgitarr
Charlie Östborn: gitarr
Patric Lytholm: bas & kör
Mikael Carlsson: trummor & kör

Den sistnämnda sättningen spelades in av lokalradion på Gotland den 29:e juni 1998 och låtarna finns i låtlistan här intill.

23. Sleep With One Eye Open (Lester Flatt)
24. This Is My Life (Gasolin', Beck, Moloney)
25. Hello Joephine (Fats Domino, Dave Bartholomew)
26. Just A Little Bit (Rosco Gordon)
27. It's All Over Now (Bobby Womack)
28. Mystery Train (Junior Parker)
29. Yellow Moon (Aaron Neville)
30. Memphis in the Meantime (John Hiatt)
31. Talkin Bout A Revolution (Tracy Chapman)
32. Born Under A Bad Sign (Booker T. Jones, William Bell)

Crax: sång
Hasse Engberg: gitarr
Daniel Werkelin: gitarr
Ulrika Werkelin (Pontén): bas
Micke Werkelin: trummor
Barbro Karlsson: dragspel
Hugo Karlsson: Bakrgrundssång på He'll Have To Go


Singelomslag framsida

Singelomslag baksida


Musikspelare

00:00 / 00:00
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.

Den enda kända bilden av Dyngrak!