Livet på landet del 6: Ved


Det fanns två kakelugnar i huset, en i köket och en i vårt sovrum. Då huset i övrigt värmdes upp med direktverkande el fanns det pengar att spara genom att elda i kakelugnarna. Det fanns en öppen spis också och vi köpte en insats till den för att få lite bättre verkningsgrad. Sen hittade jag en ledig kanal i skorstenen och monterade en fristående kamin i övervåningen. Vad som var mindre bra var att skorstenen var gjord av silikattegel, en tegelsten gjord av kalk och sand som producerats av en fabrik i Visby. Silikattegel i skorstenar var ingen bra kombo fick vi veta. Nu var det bara provtryckning av skorstenen kvar. Den blev underkänd! Men, det gick att fixa. Sotaren kom och drog kanalerna med någon keramisk massa och skorstenen var redo. Nu skulle det eldas! Vi hade fått en hel del ved som följde med vid husköpet, men den tog slut efter första vintern i huset. Vi behövde beställa ved.

Vi resonerade lite hur mycket vi behövde. Förre ägaren hade gjort av med ungefär tio kubikmeter ved på ett år. Vi eldade nog lite mer så vi bestämde oss för femton. Eller förresten, vi tar tretti så räcker det i två år. Sen kollade vi annonser. Skulle vi köpa färdigkapad och kluven ved eller stockar, okluven i tremeterslängder? Det visade sig att prisskillnaden var ganska stor, så vi beställde tretti kubikmeter okluven björkved i tremeterslängder.

Vi satt en kväll hemma vid köksbordet när det ringde i telefonen. Jag är på väg nu med veden, är ni hemma? Jag minns att jag såg framför mig en lastbil eller traktor komma med lite ved. Tretti kubikmeter kan ju inte vara så mycket. En vedhög på drygt 3x3x3 meter -jag gick ju ut gymnasiet med femma i matte- lät ju inte så farligt? Från köksfönstret kunde man se ganska långt bort mot Brorakan, som alla på Gotland vet vart den ligger. Det började skymma ute, men plötsligt bröts skymningen av ett starkt sken borta mot Brorakan. En stor timmerbil med släp närmade sig. Det kunde väl inte vara…. Jo, det kunde det. Timmerbilen åkte in på den smala grusvägen, där vårt hus låg, och stannade mitt på vägen utanför tomten. Det fanns inte en chans att han skulle kunna backa in på vår tomt.

I ett smärre chocktillstånd gick jag ut för att förvissa mig om att det verkligen var till oss han skulle, och det var det så klart. Men, hur ska vi få av veden? Inga problem sa han, jag har kran. Och några minuter senare hade vi tretti kubikmeter okluven björkved i tremeterslängder på tomten. Men vad, det var ju jättemycket! Som verktyg att kapa och klyva veden hade jag en elektrisk motorsåg och en yxa. Jag kan lova att vi fick ägna hela sommaren åt att ta hand om veden. Mitt i all vedkapning brann motorsågen och en ny fick införskaffas. Pengarna vi sparat på att köpa okluven ved i tremeterländer gick bokstavligen upp i rök. Hädanefter köpte vi färdigkapad och kluven ved!